Biografie

Kris Cuppens – acteur / theatermaker foto © Jimmy Kets

°22 mei 1962

Kris studeerde architectuur en scenografie aan het St-Lukas-instituut te Brussel, volgde na een korte carrière als architect een acteursopleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en aan het Lee Strasberg’s Theatre Institute in New York.

Later nam hij nog deel aan de Jeker regie Sudio, ingericht door de Toneelacademie Maastricht en aan een scenariocursus van het VSA te Brussel. Kris werkt als speler voor theater, film en televisie. Zijn meest bekende exploot is allicht de rol van Willy in Heterdaad, en onlangs was hij nog te zien in Adem en Rundskop. In het theater werkte hij voor grotere huizen (zoals het Publiekstheater, Speelteater, Transparant en De Korre), maar evenzeer voor kleinere groepen als Braakland/ZheBilding (BZB), Kollektief D&A, Tristero, De Parade of De Queeste. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de spelerskern van Braakland.

Zowel bij BZB, De Parade als bij De Queeste ging Kris Cuppens eerder al als maker aan de slag. Hij schreef er teksten die een grote onrust in zich dragen, en veelal zijn eigen biografie als vertrekpunt hebben. De broeierige verhouding tot een vader was eerder al zeer prominent in teksten als Vaderland en Kean en Zoon. Het gaat in beide voorstellingen telkens over de keuzes die een vader maakt, en hoe die onherroepelijk hun effect hebben op de zoon. Het is ook het uitgangspunt voor Lied, het generatie-project dat hij het voor Braakland/ZheBilding maakte, naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon Jef, en waar hij op 18 november 2006 de Toneelschrijfprijs van de Taalunie voor kreeg. Recent maakte hij voor Bronks i.s.m. muziektheater Braakland de kindervoorstelling Klopterop, en ging de apocalyptische voorstelling Adem in première.

Naast zijn engagement in de artistieke kern van BZB, waar hij op regelmatige basis aan voorstellingen werkt, maakte Kris ook nog speelfilms met zijn partner in crime Joachim Lafosse, een jonge franstalige filmregisseur. Samen maakten zij Folie Privée (Bratislava: prijs internationale filmkritiek; Locarno: prijs beste Europese film), Ca rend heureux (publieksprijs filmfestival Brussel) en Nue propriété (met Isabelle Huppert & Jérémie Renier, selectie Venetië, beste Belgische film 2008). Enerzijds als acteur, anderzijds als co-scenarist. Ook hier spreekt hij zijn eigen biografie aan, om iets te vertellen over het leven in deze tijd.

Naast zijn werk als theater- en filmmaker is Kris docent aan het RITS (Brussel), en artistiek coördinator voor de opleiding drama van Luca schoolof arts campus Lemmens (Leuven).